Po raz drugi z rzędu Skanska jest najpopularniejszym pracodawcą w branży budowanej wśród specjalistów i menedżerów

Press release 30.11.2012 14:00 CET

Skanska okazała się najpopularniejszym pracodawcą w branży budowlanej w 3. edycji badania przeprowadzonego przez firmę rekrutacyjną Antal. Ranking powstał na podstawie odpowiedzi ponad 1500 polskich specjalistów i menedżerów z różnych branż. Liderem tego zestawienia byliśmy również rok wcześniej.

Trzecia edycja badania Antal International „Najbardziej pożądani pracodawcy w opinii specjalistów i menedżerów” wskazała najwyżej cenione firmy w 12 branżach. Skanska zajęła pierwsze miejsce w kategorii: „Branża budowlana, Chemia budowlana, Nieruchomości”. Wśród ośmiu firm tej kategorii jest jeszcze tylko jeden generalny wykonawca – Budimex (8. pozycja).

Jest nam niezmiernie miło, że Skanska po raz drugi z rzędu została uznana przez specjalistów i menadżerów za najbardziej pożądanego pracodawcę wśród firm budowlanych – mówi Katarzyna Skorupka – Podziewska, Dyrektor Zarządzania Zasobami Ludzkimi, Skanska. - Nagrody, które zdobywamy jako pracodawca, to wynik zaplanowanych działań w obszarze zasobów ludzkich, podejmowanych od kilku lat. Staramy się, aby Skanska była przyjaznym i atrakcyjnym miejscem pracy. Specjaliści i menadżerowie doceniają naszą firmę za możliwości szkoleń i rozwoju, które oferujemy, ale także za wartości i standardy pracy, którymi kierujemy się na co dzień. Priorytetem jest dla nas bezpieczeństwo pracowników, postępowanie zgodne ze standardami etyki oraz poszanowanie środowiska naturalnego. Mamy jednocześnie świadomość, że podstawą sukcesu jest spójny wizerunek Skanska jako pracodawcy zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz organizacji. Dlatego nasze działania w obszarze zasobów ludzkich kierujemy także do obecnych pracowników, którzy stanowią fundament sukcesu naszej firmy.

Badanie „Najbardziej pożądani pracodawcy 2012” przeprowadzone zostało we wrześniu br. Wzięło w nim udział 1557 respondentów. Wskazali oni firmy, w których chcieliby podjąć pracę i odpowiedzieli na pytanie, jakie warunki zatrudnienia są dla nich najistotniejsze. Z badania Antal wynika, że najważniejszym powodem, dla którego specjaliści i menedżerowie chcieliby pracować w danej firmie, jest styl zarządzania, kultura organizacyjna, innowacyjność i stabilność zatrudnienia. Ważne są również benefity (np. opieka medyczna). Źródła wiedzy o pracodawcach to w coraz większej mierze media i internet oraz znajomi pracujący we wskazanej firmie.

Laureaci, którzy zajęli czołowe miejsca w rankingu, zostaną wyróżnieni na ceremonii rozdania nagród, która odbędzie się 4 grudnia br. w Business Centre Club.

To kolejne wyróżnienie przyznane w tym roku Skanska jako pracodawcy. Jesteśmy numerem jeden w trzech najważniejszych rankingach pracodawców na polskim rynku: Idealny Pracodawca wśród studentów i profesjonalistów, a także Firma dla Inżyniera. Zdobyliśmy także tytuł Pracodawcy Godnego Zaufania w branży infrastrukturalnej.

O Antal International

Antal International jest międzynarodową firmą rekrutacyjną działającą w 35 krajach od niemal 20 lat. W Polsce firma Antal działa od 1996 roku i zajmuje się rekrutacją specjalistów i menedżerów.