Kamień węgielny pod budowę Family Point w Głogowie

Press release 22.06.2012 10:00 CET

21 czerwca wmurowany został kamień węgielny pod budowę nowego centrum handlowo-usługowego Family Point w Głogowie. Generalnym wykonawcą projektu jest Skanska. Wartość prac wyniesie 15,6 mln zł brutto.

zdj.1

Już za 9 miesięcy mieszkańcy Głogowa będą mogli zrobić zakupy w nowoczesnej galerii handlowej , która powstanie przy ul. Księcia Józefa Poniatowskiego w Ruszowicach. Galeria umiejscowiona będzie w pobliżu hipermarketu Carrefour, Castorama i Media Markt.

Głogowski Family Point

W ramach inwestycji powstanie jednokondygnacyjne centrum handlowo-usługowe o powierzchni ok. 4,7 tys. m kw. Budynek będzie charakteryzował się prostą formą. Zadaszanie nad strefą wejściową  obiektu będzie miało kształt elips znajdujących się na dwóch różnych poziomach.

W ramach projektu Skanska wykona także instalacje elektryczne, w tym instalację oświetlenia, instalacje teletechniczne, wodne, c.o. i wentylację mechaniczną, a także drogi wewnętrzne stanowiące dojazdy do nowo powstałego centrum.

Przy galerii powstanie parking dla ponad 170 pojazdów. Przewidziane są również miejsca postojowe dla niepełnosprawnych oraz rampy terenowe ułatwiające pokonanie różnic terenu. W samym budynku największa różnica wysokości posadzek nie przekracza 2 cm.

- Naszym założeniem jest zbudowanie funkcjonalnego i dostępnego dla wszystkich mieszkańców Głogowa i okolic centrum handlowego - mówi Sławomir Skoracki, Kierownik Budowy, Skanska.

Harmonogram działań

Już w czerwcu Skanska rozpocznie roboty ziemne i fundamentowe, które potrwają ok. miesiąc. Następnie podłączymy instalacje elektryczne. W kolejnym etapie zrealizujemy stan surowy budynku, który zakończymy w ok. 5 miesięcy. Po jego wykonaniu zamontowane zostaną szklane fasady oraz elewacja zewnętrzna z płyt warstwowych i kasetonów elewacyjnych. W październiku planujemy rozpoczęcie prac związanych z zagospodarowaniem terenu. Całość inwestycji zrealizujemy w ciągu 9 miesięcy.

Firma z doświadczeniem

Skanska ma bogate doświadczenie w realizacji obiektów handlowo – usługowych na terenie całej Polski. Byliśmy generalnym wykonawcą takich inwestycji jak np. Złote Tarasy czy centrum handlowe Promenada
w Warszawie i Park Handlowy Bielany koło Wrocławia. Zbudowaliśmy także m.in.Centrum Zaopatrzenia Hurtowego Makro w Rzeszowie, galerie handlowe
w Poznaniu, Kaliszu i Koninie, Wykonaliśmy wiele obiektów dla takich klientów jak Auchan, Tesco, Lidl czy Leroy Merlin.

Skanska na Euro 2012

Skanska zrealizowała wiele inwestycji ważnych dla organizacji Euro 2012. Wśród nich są m.in. budowa kujawsko-pomorskiego odcinka A1 (dwa etapy – oba zrealizowane z wyprzedzeniem terminów przewidzianych w kontraktach), Północna Obwodnica Śródmiejska Wrocławia, przebudowa torowiska tramwajowego pod tramwaj Plus na ul. Legnickiej i Hubskiej we Wrocławiu (projekt został zrealizowany 7 miesięcy przed terminem) i stadion piłkarski w Kołobrzegu (podczas Euro 2012 był bazą treningową dla Duńczyków).
W Wielkopolsce Skanska była wykonawcą zachodniej obwodnicy Poznania na odcinku od autostrady A2 do DK92. Rozbudowała także drogę wojewódzką nr 307 na odcinku Poznań – Węzeł Zakrzewo oraz płaszczyzny lotniskowe portu lotniczego Poznań - Ławica.

W Gdańsku Skanska wykonała drogę kołowania na lotnisku im. Lecha Wałęsy i ostatni odcinek trasy W-Z. W Warszawie wykonaliśmy także remont nawierzchni płyty postojowej oraz drogi kołowania na lotnisku im. Chopina.

Na Podkarpaciu byliśmy wykonawcą terminalu pasażerskiego w porcie lotniczym Rzeszów- Jasionka, pełniącym rolę lotniska zapasowego dla Lwowa i Warszawy oraz płyty postojowej i płaszczyzny do odladzania. Przebudowaliśmy także drogę krajową nr 4 Pilzno –Ropczyce. W związku
z opóźnieniami w budowie podkarpackiego odcinka autostrady droga krajowa nr 4 będzie jedyną trasą, którą kibice będą mogli dotrzeć na Ukrainę.