Skanska zakończyła budowę szkoły w Solcu Kujawskim

Press release 13.05.2011 15:15 CET

Skanska zakończyła realizację kompleksu szkolno – sportowego w Solcu Kujawskim. Wartość kontraktu wyniosła niemal 24 mln zł brutto. Inwestorem był Urząd Miasta i Gminy w Solcu.

szkola w Solcu

W ramach kontraktu na Osiedlu Toruńskim zrealizowaliśmy nowoczesny kompleks szkolno-sportowy wraz z drogami wewnętrznymi, chodnikami i parkingiem na niemal 80 miejsc postojowych. Kubatura obiektu wynosi 60,2 tys. m sześc., a powierzchnia użytkowa 7,7 tys. m kw.

W skład kompleksu wchodzą dwa budynki: dwukondygnacyjny, który pomieści gimnazjum, szkołę podstawową, bibliotekę, stołówkę oraz pomieszczenia administracyjne i techniczne, a także jednokondygnacyjna sala sportowa wraz z zapleczem i aulą ze 154 miejscami siedzącymi.

Kompleks został przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Autorem projektu jest GPVT Pracownia Architektoniczna z Poznania.

Nowoczesny obiekt

Szkoła w Solcu posiada nowoczesne rozwiązania funkcjonalne i materiałowe. Sale lekcyjne zostały wyposażone w bezdotykowe tablice multimedialne, natomiast w auli i sali gimnastycznej zamontowaliśmy nowoczesne nagłośnienie.

Sala gimnastyczna jest bardzo funkcjonalna – przy pomocy kurtyny można ją podzielić na dwie niezależne części. Posiada też niezależną instalację wentylacji i klimatyzacji oraz elektrycznie i bezprzewodowo składane kosze do koszykówki. Przyjazna dla uczniów biblioteka wyposażona została w niezależne stanowiska dostępu do Internetu. Cały budynek i tereny przyległe są monitorowane.

Na nowoczesny wygląd obiektu wpływa elewacja z płyt ceramicznych w kolorze zielonym, montowanych na konstrukcji aluminiowej. Jej atutem jest to, że jest łatwa do utrzymania w czystości.

Pomyślne zakończenie inwestycji było możliwe dzięki odpowiedniemu planowaniu wszystkich robót, a także pełnemu zaangażowaniu zespołu realizacyjnego – mówi Izabela Wiśniewska, Kierownik Budowy, Skanska. - Ze względu na dużą liczbę osób pracujących na budowie niezbędna była precyzyjna koordynacja wszystkich ekip budowlanych. Współpracowaliśmy z wieloma miejscowymi firmami podwykonawczymi i dostawczymi, które sprawdziły się przy realizacji tego zadania.

Nowa szkoła w Solcu Kujawskim to inwestycja, na którą mieszkańcy czekali od dawna – podkreśla Jarosław Liberda, Dyrektor Zespołu Projektów, Skanska. - Do tej pory na największym osiedlu w tym mieście nie było placówki dydaktycznej. Zrealizowany przez nas kompleks będzie służył mieszkańcom Solca przez wiele kolejnych lat.

Skanska na rynku kujawsko – pomorskim

Skanska jest obecna na rynku kujawsko – pomorskim jako wykonawca dróg, a także obiektów kubaturowych. W ostatnich latach zrealizowaliśmy m.in. obwodnicę Szubina i Wąbrzeźna, wyremontowaliśmy DK1 na odcinku Warlubie-Bzowo i wiele toruńskich ulic. Aktualnie budujemy autostradę A1 na odcinku Nowe Marzy – Czerniewice. Prowadzimy także prace przy ul. Dobrzyńskiej w Bydgoszczy. W Toruniu rozbudowujemy ulicę Marii Curie – Skłodowskiej i przebudowujemy Rondo Hoffmanna.

W zakresie budownictwa kubaturowego w Toruniu zrealizowaliśmy sklep Leroy Merlin, a także nowoczesne bloki operacyjne Specjalistycznego Szpitala Miejskiego. Rozpoczęliśmy również budowę Interdyscyplinarnego Centrum Nowoczesnych Technologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.