Skanska Idealnym Pracodawcą w badaniu Universum

Press release 13.05.2010 12:00 CET

Otrzymaliśmy tytuł Idealnego Pracodawcy oraz pierwsze miejsce w kategorii Inżynieria w rankingu firmy Universum.

Katarzyna Skorupka-Podziewska odbiera nagrode

Znamy już wyniki czwartej edycji badania Universum Polish Student Survey. Na jego podstawie powstał ranking Idealnych Pracodawców, obejmujący firmy, w które młodzi ludzie wskazują jako najlepsze miejsce przyszłej pracy. Firmy zostały wyłonione w sześciu kategoriach: Biznes, Inżynieria, IT, Nauki Ścisłe, Nauki Humanistyczne, Medycyna i Farmacja. Skanska zajęła pierwsze miejsce wśród firm inżynieryjnych. Na kolejnych znalazły się: Toyota, Budimex oraz Bosch. - Studenci to nasi przyszli pracownicy, dlatego tak ważna jest dla nas ich opinia — mówi Katarzyna Skorupka-Podziewska, Dyrektor ds. Zarządzania Zasobami Ludzkim. — Cieszymy się, że Skanska kolejny raz wypada najlepiej wśród firm inżynieryjnych, że jesteśmy postrzegani jako dobre miejsce przyszłej pracy. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy głosowali na naszą firmę.

Universum Student Survey jest przeprowadzane corocznie wśród studentów w 28 krajach na całym świecie. Jego celem jest poznanie oczekiwań i preferencji studentów, związanych z planowaną przez nich karierą i rozwojem zawodowym. Badanie pozwala także na przeanalizowanie jakości wizerunku pracodawców na wybranym rynku pracy oraz czynników przesądzających o ich atrakcyjności.

W Polsce tegoroczne badanie przeprowadzono wśród 17 tys. studentów ze wszystkich lat studiów. Respondenci mieli możliwość wskazania najbardziej pożądanego pracodawcy spośród 130 firm z całej Polski. Badanie trwało od października 2009 roku do kwietnia 2010 roku. Jego wyniki pokazują oczekiwania oraz preferencje młodych ludzi, planujących karierę oraz czynniki, które decydują o atrakcyjności pracodawców. Wyniki poznaliśmy 11 maja, na uroczystej gali Universum Awards 2010.

Tytuł Idealnego Pracodawcy wśród Studentów to już trzeci w tym roku tytuł dla Skanska jako pracodawcy. W lutym tego roku otrzymaliśmy tytu�� Firma dla Inżyniera 2009, a w marcu zostaliśmy Idealnym Pracodawcą wśród Profesjonalistów 2009.