Przejezdna ulica Karola Wojtyły w Rzeszowie

Press release 17.11.2014 08:30 CET

W piątek, 14 listopada br. odbyło się uroczyste otwarcie rzeszowskiej ulicy Karola Wojtyły. Jej rozbudowę wykonała Skanska na zlecenie Miejskiego Zarządu Dróg w Rzeszowie. Koszt inwestycji to 9,6 mln zł brutto (7,8 mln zł netto).

ul. Karola Wojtyły w Rzeszowie

Znikną objazdy i utrudnienia związane z przebudową ulicy Karola Wojtyły w Rzeszowie. Zakończyła się trwająca od roku jej modernizacja. Inwestycja objęła rozbudowę ulicy na całej jej długości - od skrzyżowania z al. Sikorskiego (droga wojewódzka nr 878) aż do mostu na rzece Strug. Skanska wykonała prace w niespełna rok.

Szerzej i bezpieczniej
Prace, które wykonała Skanska, polegały na przebudowie ul. Karola Wojtyły na długości 2,3 km. – Istniejącą jezdnię poszerzyliśmy do 6 m. Wybudowaliśmy też chodniki o szerokości 2 m, zatoki autobusowe, zjazdy publiczne i indywidualne. Rozbudowany odcinek zyskał też nową nawierzchnię – mówi Bogusław Cienki, Menadżer Projektu, Skanska. Inwestycja polegała także na przebudowie istniejących sieci i budowie nowych: energetycznej, wodociągowej, gazociągu i kanalizacji deszczowej. Skanska wykonała również przebudowę oświetlenia drogi i jej nowe oznakowanie. Dzięki tej inwestycji ul. Karola Wojtyły stała się bardziej bezpieczna, zarówno dla pieszych, jak i dla kierowców, a przejazd nią stanie się płynniejszy niż do tej pory.

W trosce o mieszkańców
– Prace nie należały do najłatwiejszych gdyż musieliśmy zapewnić mieszkańcom stały dostęp do ich posesji. Jednak roboty wykonywaliśmy przy jak najmniejszych utrudnieniach dla kierowców i pobliskich domostw – informuje Adam Drożak, Kierownik budowy, Skanska. – Zadbaliśmy również o to, by w pierwszej kolejności zamknięcia jezdni były jedynie połówkowe.
Ponadto dotychczasowy ruch linii autobusowych został utrzymany w najdłuższym możliwym czasie.

Skanska na Podkarpaciu
Skanska od lat realizuje na terenie województwa inwestycje z zakresu budownictwa drogowo-mostowego i kubaturowego. W ubiegłym roku firma m.in. rozbudowała al. Rejtana i wybudowała Most Narutowicza. Skanska była też wykonawcą okrągłej kładki dla pieszych oraz kilku inwestycji dla Uniwersytetu Rzeszowskiego i Politechniki Rzeszowskiej.

Obecnie w stolicy Podkarpacia Skanska m.in. rozbudowuje zajezdnię MPK Rzeszów oraz wykonuje dla Uniwersytetu Rzeszowskiego Przyrodniczo-Medyczne Centrum Badań Innowacyjnych oraz Zakład Nauk o Człowieku, a w Markowej buduje Muzeum Polaków Ratujących Żydów na Podkarpaciu im. Rodziny Ulmów.