Marina nad jeziorem Krzywym w Olsztynie z Kryształową Cegłą

Press release 15.12.2016 07:30 CET

Podczas XVI edycji konkursu „O Kryształową Cegłę” - na najlepszą inwestycję budowlaną po obu stronach wschodniej granicy Unii Europejskiej, na Szlaku Słońca i Śniegu, Skanska zdobyła II nagrodę w kategorii obiekty sportowo-rekreacyjne. Nagrodzona inwestycja to całoroczna infrastruktura sportowo-rekreacyjna nad jeziorem Krzywym w Olsztynie. Zrealizowany przez spółkę obiekt zwiększył atrakcyjność i potencjał turystyczny regionu.

Marina nad Jeziorem Krzywym_1

Budowę obiektu Skanska zakończyła w lipcu ubiegłego roku. Od blisko 1,5 roku miłośnicy sportu i rekreacji znajdują tu coś dla siebie. Z nowo powstałego szlaku turystycznego latem mogą korzystać piesi i rowerzyści, a zimą narciarze biegowi. Miłośnicy siatkówki, koszykówki czy piłki nożnej znajdą tu boisko sportowe wraz z wyposażeniem. Całoroczny hangar z warsztatem szkutniczym oraz centrum żeglarstwa wodnego i lodowego kusi natomiast niejednego „wilka morskiego”.

- W ramach kontraktu byliśmy odpowiedzialni za przeprowadzenie prac na dwóch obszarach. Pierwszy z nich obejmował Zatokę Miłą, a drugi rejon Słonecznej Polany – mówi Małgorzata Jacyno, menadżer projektu, Skanska. - Zakres robót, które zrealizowaliśmy w obszarze Zatoki Miłej polegał na budowie szlaku turystycznego o funkcji pieszej, rowerowej i narciarskiej. Wykonaliśmy także boisko sportowe do piłki nożnej, siatkówki i koszykówki wraz z wyposażeniem. Zaplanowany w ramach zlecenia wielofunkcyjny szlak turystyczny zasługuje na szczególną uwagę. Zlokalizowany wzd��uż brzegu Jeziora Krzywego jest doskonałą odpowiedzią na potrzeby osób uprawiających turystykę rowerową, pieszą czy narciarską. Ponadto powierzono nam budowę całorocznego hangaru z warsztatem szkutniczym oraz budowę centrum żeglarstwa wodnego i lodowego. Te elementy wraz z siedziskami amfiteatralnymi, tarasami, placem dla sprzętu wodnego i boiskiem sportowym zlokalizowane są w obszarze Słonecznej Polany. W tym miejscu znalazły się również ciągi piesze i pieszo-jezdne, plac gier i urządzeń sportowo – rekreacyjnych – relacjonuje menadżer projektu.

Wart ponad 26 mln zł brutto projekt Skanska wykonała na zlecenie Urzędu Miasta Olsztyna.

Warto starać się o ciekawe projekty
Kryształowa Cegła to nie jedyna nagroda przyznana dla tej inwestycji. Marina zyskała także uznanie organizatorów konkursu Modernizacja Roku 2015.

- To dla nas ogromny powód do dumy, że nasza realizacja po raz kolejny została doceniona i nagrodzona przez wybitnych ekspertów. Jak każda firma budowlana traktujemy obydwie nagrody jako naprawdę duże wyróżnienie. Mając na uwadze, że do konkursu „Kryształowa Cegła” zgłoszono 39 obiektów w 10 kategoriach tym bardziej cieszy nas, że to właśnie nasza budowa znalazła się na podium – komentuje Małgorzata Jacyno. – Obydwie nagrody motywują nas do dalszego rozwoju oraz dają poczucie, że warto starać się o ciekawe projekty – podkreśla.

O konkursie
Organizacją przedsięwzięcia zajmuje się Polskie Towarzystwo  Mieszkaniowe Lublin. Konkursem kieruje Komitet Organizacyjny, który powołuje Międzynarodową Kapitułę. Celem konkursu jest pobudzanie aktywności ekonomicznej, gospodarczej i obywatelskiej regionów Europy Wschodniej poprzez  promowanie i dokumentowanie działań w zakresie rozwoju regionalnej infrastruktury, budownictwa i architektury.

Nagrody były przyznawane w dziesięciu kategoriach: obiekty oświatowe, użyteczności publicznej, mieszkalne, mieszkalno-usługowe, sportowo-rekreacyjne, zdrowia, przestrzenie publiczne, partnerstwo dla natury (ekoinwestycje – ochrona ziemi, powietrza i wody), zespoły i obiekty mieszkaniowe na terenach rewitalizowanych, rewaloryzacja obiektów zabytkowych.

Uroczysta gala rozdania nagród odbyła się 9 grudnia 2016 r. w Filharmonii im. H. Wieniawskiego w Lublinie.